Synnytys­kokemus

Synnytyskokemus tarkoittaa synnyttäjän tai synnyttäneen perheen henkilökohtaista kokemusta synnytyksestä. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen kokemus, joka kulkee muistoissa läpi elämän. Suurin osa synnyttäneistä naisista kokee synnytyksen positiivisena. Kuitenkin synnytyskokemukset ovat tutkimuksien mukaan keskimäärin heikentyneet Suomessa vuosien 2012–2018 välisenä aikana. Huonolla synnytyskokemuksella on useita syntyvyyteen vaikuttavia kielteisiä seurauksia. Kielteinen synnytyskokemus laskee todennäköisyyttä seuraavan lapsen saamiseen. Kielteinen synnytyskokemus myös pidentää synnytysten aikaväliä. Huonon kokemuksen purkaminen ammattilaisen kanssa on erityisen tärkeää, koska sillä voidaan ehkäistä pitkäkestoisen haittojen syntymistä. Synnytyskokemus on yksi niistä syntyvyyteen liittyvistä tekijöistä, joihin voidaan vaikuttaa. 

Suomen ollessa yksi maailman alhaisimman äitiys- ja lapsikuolleisuuden maita, ei synnytysten hoidon laatua voida enää arvioida pelkästään vakavien haittojen määrällä, vaan synnyttäjän kokemus on keskeinen mittari hoidon laadun arvioimisessa. Synnytyskokemus vaikuttaa merkittävästi synnyttäjän ja hänen perheensä elämään.  Kielteisellä synnytyskokemuksella on myös merkitystä myöhempään lasten saamiseen.

Naisten- ja synnytysten alatyöryhmän toiminta on käynnistetty syyskuussa 2023. Alatyöryhmässä on mukana 14 hoiverken jäsenorganisaatiota. Työryhmässä jaetaan ja yhtenäistetään synnytyskokemuksen mittaamisen ja kielteisen synnytyskokemuksen hoitokäytäntöjä.

Synnytyskokemus-pilotti

Ensimmäisenä tiedonkeruuna on käynnistynyt viiden hyvinvointialueen pilotti huhtikuussa 2024, jossa mitataan synnytyskokemusarvion kattavuutta ja synnyttäneiden antamia arvioita synnytyskokemuksestaan synnytysvuodeosastolla, ennen perheen kotiutumista (VAS-1, asteikko 0–10). Tavoitteina on, että 90 %:lta synnyttäneistä on kysytty synnytyskokemusarvio ja alle 5 %:in synnytyskokemusarvion antaneista arvioi kokemuksensa huonoksi. Pilotti kestää syyskuun 2024 loppuun (kvartaalit 2 ja 3). 

Pilotin tulosten perusteella tiedonkeruuta arvioidaan ja tarvittaessa jatkokehitetään, minkä jälkeen se laajennetaan kaikkiin alatyöryhmän jäsenorganisaatioihin. Tämän jälkeen työryhmää on tarkoitus laajentaa neuvolayhteistyöhön.  Synnytyskokemus arvio tulisi kysyä uudelleen jälkitarkastuksen yhteydessä, 5–12 viikkoa synnytyksestä. Alamme kartoittamaan tietoa synnytyskokemus VAS-2 arvion toteutumisesta neuvoloissa. (VAS-2).

Käytäntöjä yhtenäistämällä ja tiedonkeruulla pystytään osoittamaan, kuinka kattavasti synnytyskokemusarviota mitataan, miten synnyttäjät synnytyksensä kokevat ja hoitamaan kielteistä synnytyskokemusta. Kielteisten kokemusten jälkihoidolla on mahdollista estää pitkäaikaiset haitalliset vaikutukset. Synnytyskokemusarvioita mittaamalla saamme myös näkyväksi, miten hyvin synnytysten hoidossa Suomessa onnistutaan

Seuranta- ja vertailutiedot 

Seuranta- ja vertailutietoa tulossa loppu vuodesta 2024.