Hoitotyön laatu

Hoiverke on asettanut tavoitteeksi seurata kansainvälisesti tunnistettuja hoitotyösensitiivisiä tunnuslukuja sekä huomioida tietotuotannossa kansainväliset määrittelyt kansallista laajemman vertailun mahdollistamiseksi.  

Mitä on hoitotyö­sensitiivinen laatu? 

Hoitotyösensitiivisyydellä tarkoitetaan, että hoitotyön rakenteilla (esimerkiksi henkilöstörakenne, osaaminen, johtaminen) ja prosesseilla (esimerkiksi painehaavariskin arviointi, lääkehoidon toteuttaminen) vaikutetaan varsinkin potilaiden hoidon tuloksiin (esimerkiksi painehaavojen ilmaantuminen hoidon aikana), mutta myös henkilöstöön liittyviin tuloksiin (esimerkiksi työtyytyväisyys). Hoitotyön rakenteilla ja prosesseilla on vaikutusta myös organisaation tuloksiin (esimerkiksi potilashoidon kustannukset, hoitoajat). 

Yhteinen tietotuotanto

Tällä hetkellä hoiverke-tietotuotanto kattaa seuraavat aihealueet:

Hoitajien työtyytyväisyys

Yksi organisaation menestystekijä muuttuvassa terveydenhuollon toimintaympäristössä on hoitohenkilökunnan työtyytyväisyys, jota voidaan arvioida myös sitoutuneisuudella organisaatioon.

Hoitotyön potilaspalaute 

Hoitotyön potilaspalautteen avulla kerätään tietoa siitä, miten potilaat ovat kokeneet hoitajien toteuttaman hoitotyön.

Kaatumiset ja putoamiset

Hoidon ja hoivan piirissä tapahtuneet kaatumiset ja putoamiset ovat yleinen tapaturma ja ne voivat johtaa vakaviin vammoihin, pitkittyneisiin hoitoaikoihin ja lisääntyneisiin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin

Keskuslaskimokanyyleihin liittyvät infektiot tehohoidossa

Suonensisäiset kanyylit aiheuttavat suurimman osan tehohoidossa havaituista aikuisten bakteremioista. Niistä eniten on peräisin keskuslaskimokanyyleista.

Kivun hoito

Sisältö tulossa myöhemmin.

Painehaavat

Hoidossa ja hoivassa syntyneet painehaavat ovat hoidon haittatapahtumia, joita voidaan suurelta osin ennaltaehkäistä.

Synnytyskokemus

Huonolla synnytyskokemuksella on useita syntyvyyteen vaikuttavia kielteisiä seurauksia.

Vajaaravit­semusriskin arviointi

Vajaaravitsemus on merkittävä terveysongelma, joka heikentää immuunijärjestelmää, hidastaa haavojen paranemista, lisää infektioriskiä ja pidentää toipumisaikaa. Sen tunnistaminen ajoissa ja hoito ovat tärkeitä potilaiden terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Psykiatrian tunnusluvut

Psykiatrisen hoitotyön tunnuslukuja varten on oma alatyöryhmänsä, jonka toiminnasta voit lukea tarkemmin alta.