Kaatumiset ja putoamiset

Hoidon ja hoivan piirissä tapahtuneet kaatumiset ja putoamiset ovat yleinen tapaturma ja ne voivat johtaa vakaviin vammoihin, pitkittyneisiin hoitoaikoihin ja lisääntyneisiin sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin. Kansallista kaatumisten ja putoamisten systemaattista seuranta- ja vertailutietoa voidaan hyödyntää kaatumisia ja putoamisia ennaltaehkäisevien toimenpiteiden kohdentamisessa ja vaikutusten arvioinnissa.

Kaatumis- ja putoamistietojen tuottaminen 

Organisaatiot tuottavat kuukausitason kaatumis- ja putoamistiedot (jatkossa kaatumiset) kansalliseen vertailuun neljännesvuosittain (kvartaaleittain) sovitun tietosisällön mukaisesti joko tietoaltaasta (tai vastaavasta) tai manuaalisen kirjanpidon avulla. Tiedot tuotetaan täysin anonyymeinä. Kansalliset vertailutiedot tuotetaan erikseen ympärivuorokautiseen hoito-, poliklinikka-/avohoito- ja kotihoidon ympäristöön. Yksikkötyyppikohtainen vertailutieto tuotetaan, mikäli tietoja on käytettävissä vähintään kolmesta organisaatiosta. Vertailutietona tuotetaan kansallinen keskiarvo yksikkötyypeittäin kaikkien sekä haittaa aiheuttaneiden kaatumisten lukumääristä sekä suhteutettuna 1000 hoitopäivään, pkl-/avohoidon käyntiin tai kotihoidon asiakkaaseen. Kaatumisten haittaluokitteluna käytetään NDNQI® -luokitusta (ei haittaa, lievä haitta, kohtalainen haitta, vakava haitta ja kuolema). Vertailutiedot tuottaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

Seuranta- ja vertailutiedot

Kaatumistietoja on tuotettu 8-10 organisaatiosta ja 228-453 yksiköstä kuukausittain. Tällä sivulla on kuvattu kaikkien tietotuotantoon osallistuvien organisaatioiden yhteenlasketut kaatumisten lukumäärät ja keskiarvot kvartaaleittain eri toimintaympäristöittäin.

Kaatumisten lukumäärät ja keskiarvot 

Ympärivuorokautinen hoito (sis. kotihoidon v. 2023) ja poliklinikka-/avohoito

Poliklinikka-/avohoito

Ympärivuorokautinen hoito (sis. kotihoidon) ja poliklinikka-/avohoito

Poliklinikka-/avohoito